Noáin irailaren 13tik 15era egingo du Nafarroako IX. Azoka Ekologikoa, ekoizleen 37 stand eta publiko osoari zuzendutako jarduera ezberdin izango dituena eta hilaren 12an Elena Corrales nutrizionistaren hitzaldiarekin hasiko da.
Nafarroako sektore ekologikoa urtero egiten den ekitaldi nagusiarekin itzultzen da, Nafarroako IX. Azoka Ekologikoarekin, salmenta zuzena eta ekoizleak zuzenean ezagutzeko aukera eta denbora ondo pasatzera zuzendutako jardueren egitarau bikainarekin eta zigilu ekologikoa duten elikagai freskoak, garaikoak, landuak eta artisauak kontsumitzearen garrantziaz sentsibilizatzea: eurohostoa. Azoka hilaren 13an, ostirala, arratsaldez, larunbatean egun osoan eta igandean eguerdira arte zabalduko da.
Nafarroako Azoka Ekologikoa ekologiaren sektorea biltzen duen eta jende asko erakartzen duen topaketa bikaina da. Azokara bertaratzen direnek, ekintzekin erosi, dastatzeaz edo gozatzeaz gain, gora egiten ari den sektorea ezagutzeko aukera ere izango dute, gero eta jende gehiagok eskatzen baitu elikagai osasungarriak, produktu kimikorik gabekoak eta modu iraunkorrean ekoitzitakoak. sektore estrategikoa eta hazten ari den sektorea izanik, Nafarroa osoan 70.000 hektarea ziurtatu baino gehiago dituena.
Bidezko datuak
Guztira 37 postu egongo dira, horietatik 30 Nafarroako ekoizle ekologikoak eta zazpi beste autonomia erkidego batzuetatik, zehazki Errioxa, Valentzia, Malaga, Kantabria eta Zamorakoak, eta fruta eta barazkiak, olioak erosteko aukera izango da. , arrautzak, pasta, kosmetikoak, hestebeteak, haragiak (baitakoak ere), eztia, ogia eta pasta, opilak, perretxikoak, landare aromatikoak, gaztak, mermeladak, fruitu gorriak, perretxikoak, pizzak, lekaleak eta abar luze bat.
Ekintzei dagokienez, Azokaren edizio honek egitarau anitza eskaintzen du publiko guztientzako. Haurrei zuzendutako hainbat jarduera egingo dira, jolasaren bitartez elikaduraren garrantziaz, elikaduraren jatorriaz kontzientziatuz eta elikadura-ohitura jasangarriak heziz eta sustatuz. Tailerretatik eta haurrentzako ipuin kontaketatik haurren dastaketetara, elikagai jasangarriak ezagutzeko tailerretara programatu dira. Horrez gain, azoka osoan zehar Txikiekozona egongo da haurrentzako jolas-eremuarekin. Txikienei beste keinu bat Azokaren beraren kartela da, fruta eta barazkiz osatutako papiroflexia, ingurumenari buruz hezi eta modu iraunkorrean ekoiztutako tokiko eta garaiko elikagaiak kontsumitzeak duen garrantziaz hausnartzera gonbidatzen dituena.
Beste nobedade bat da, gainera, bi erakusketa egingo direla, argazki bat Lorenea eraikinean asteburu osoan zehar, Onayrekin (Herrien Arteko Laguntza Nafarroako Erakundea) elkarlanean, 'Siwatl: emakumeak etorkizuna eraikitzen' izenburuarekin Salvadorreko emakume talde bat eta bizi diren ingurunea eta beste bat artisau-lanbideen arloan, Arteta Museo Etnografikoak larunbatean izango den “Museo Ibiltaria: historia egiteko 100 objektu” erakusketarekin.
Larunbat goizean, artisauen lanbideen erakusketa ere antolatu da, egur taila, forja erakustaldia, artilea eta nekazaritza jarduerei eta abeltzaintzari loturiko tradizioa, sormena eta artisauen lanbideak ezagutzera eman nahi dituena. Goizeko 11:00etatik 13:30era izango da.
Musika eta DJ emanaldiak, bisita gidatuak, ardo, ogi eta marmelada dastaketak, yoga, hitzaldiak, baita Geltokik gidatutako gune gastronomikoa ere, Azoka osoan zabalik egongo dena janari eta edari ekologikoak edozein unetan gozatzeko; Dibertigarria, informatzailea eta sentsibilizatzailea izan nahi duen egitaraua osatzen dute zati berdinetan.
Azokako programazioa irailaren 12an, osteguna, 18:30ean hasiko da, Elena Corrales biologo eta nutrizionistaren azokaren aurreko hitzaldiarekin. 40 urte baino gehiagoko esperientziarekin, elikagai ekologikoak kontsumitzeak osasuna mantentzeko eta berreskuratzeko duen garrantziari buruzko hitzaldia emango du. Jardunaldian elikagaien ekoizpenaren historia eta ongarri kimiko, pestizida, antibiotiko, herbizida eta hormonen erabilerarekin industrializazioaren hasiera errepasatuko du. Horrez gain, elikagai ekologikoen nutrizio-balioak laborantza konbentzionalekoekin alderatuko ditu eta nekazaritzako elikagaien kimikak giza osasunean dituen ondorioak aztertuko ditu eta elikagaiek gaixotasunak sendatzen dituzten edo soilik prebenitzen dituzten erantzungo du.